Sand, en exportvara

0 Comments

Hej och välkommen. 

Vi är ett gäng som trivs gott ihop och tillsammans har vi de spetskunskaper som gör oss till det expertteam som gör våra kunder nöjda – delad glädje är dubbel glädje. Framförallt är vi alla passionerade kring vårt gemensamma intresse; bergssprängning. Så jag tänkte presentera ämnet lite närmre här i första inlägget. 

Alla har vi grundläggande kunskaper i geologi vilket är nödvändigt då det är mycket riskfyllt att spränga och får endast göras av de som har ett godkänt sprängkort; det vill säga de som har lärt sig korrekt sprängteknik så att man kan spränga på ett säkert sätt. Kvalitet och säkerhet är a och o i allt vi gör.

Det man gör vid själva sprängningen är att spräcka berget inifrån, därefter går det att schakta delar av det med schaktmaskiner. Vid sprängning expanderar bergets volym upp till det dubbla! Sedan hundra år tillbaka är nitroglycerinbaserade sprängämnen det vanligaste sprängmedlet. 

Men först behöver vi kunna ta reda på bergets egenskaper så vi kan fastlägga djup, diameter och skjutriktningen på de hål som ska borras. Därför tar vi först bort ytan från berget, vilket brukar bestå av jord och skog. Med en genomtänkt borrplan skyddar vi de näraliggande omgivningarna, anläggningarna och husen. Vilket är särskilt viktigt då många sprängningar sker i en redan bebyggd miljö.

Det sprängda berget förädlas, vilket innebär att vi till exempel omvandlar materialet till grus, sand eller matjord. Grus kan användas som fyllnadsmaterial eller som underlag till vägar och andra projekt, visst är det fint ändå att berget lever vidare på en annan plats. Visste ni att sand är en eftertraktad exportvara? Många storstäder runtom i världen använder det som grund för att kunna bygga ut sina städer ut i vattnet. 

Singapore har i över ett decennium varit världens största importör av sand, hela 25% av landet är byggt på sand i havet. Mellan 2006 och 2016 exporterades över 80 miljoner ton sand från Kambodja till Singapore. Med andra ord är sand en viktig naturresurs och något att ta i beaktelse när ett berg ska sprängas. 

En annan viktig aspekt att tänka på när det gäller säkerhet är att alla maskiner ska vara i toppskick, vilket ju är förutsättningen för att vi med den rätta utbildningen och erfarenheten ska kunna göra ett så bra jobb som möjligt. Därför borde jag avsluta dagens inlägg och istället leta reda på nya lastbilsdäck då gamla behöver bytas ut. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *